• team
  • fietsen
  • zwemmen
  • zwemmen
  • rennen
  • zwemmen
  • fietsen
  • zwemmen
  • fietsen
  • zwemmen

Waterfietsen maar dan anders

TVS waterfietsenAquacycling; voor veel mensen een nog onbekende sport, wint steeds meer aan populariteit. Dat maakt nieuwsgierig en op uitnodiging van Steinerbos konden een aantal van onze leden de afgelopen week even proeven aan deze workout.

Onder begeleiding van Thijs van der Sterren werden we aangenaam verrast door de impact die het Aquacyclen heeft op het lichaam.

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, lijkt aquacycling op een doodnormale spinningles.

De fietsen staan echter in het water en hebben geen wielen of weerstandsknoppen. Ze bevinden zich op de bodem van het zwembad en voor de weerstand gebruik je het borsthoge water in het zwembad. Hoe harder je trapt, hoe zwaarder het wordt!

Ik ben gewend aan indoor spinning en de eerste keer op zo’n waterfiets voelt dan ineens heel gek. Je bent als het ware gewichtloos. Diezelfde gewichtloosheid verlaagt de impact op je gewrichten en dwingt je om je core veel meer te gebruiken. Een ander verschil met een gewone spinningles is dat de weerstand van het water, het lastig maakt om te fietsen. Je benen beweeg je eigenlijk meer naar voren en achteren, in plaats van op en neer.

waterfietsen1

In het begin op de fiets vraag je je af hoe je hier een fatsoenlijke workout mee kunt hebben, maar dat verandert al snel als Thijs ons pyramides laat trappen. Als snel hijgt iedereen zich het onnozel en kijkt Thijs hulpeloos aan, wanneer hij steeds langzamer lijkt af te tellen.

De les bestaat uit een intervaltraining van ongeveer 45 minuten: een warming-up, een aantal verschillende cyclingposities, onderwaterworkouts voor je armen en als laatste een stretch. De constante bewegingen – op een lekkere beat – laten je hart flink pompen. De druk van het water ‘masseert’ de spieren en stimuleert de doorbloeding wat je lichaam weer helpt te herstellen. Het resultaat? Een total body workout die amper spierpijn oplevert en je een super relaxed gevoel geeft. Althans dat was mijn ervaring!

waterfietsen2

Na de les wordt nog wat nagekletst en worden elkaars ervaringen gedeeld; “een leuke les”, “verassend”, “pittig”, “goed voor de beentjes” zijn zo een aantal kreten die te horen waren. Op de vragen of we dit als vereniging in kunnen zetten als training houden we nog even een slag om de arm. Er zijn meerdere mogelijkheden waar we ons over zullen beraden. Je kunt uiteraard ook meetrainen met een van de reeds bestaande groepen. Een aanrader is het zeker….

Fietsen in het zwembad. Moet je doen. Is een goede workout... en veilig!

waterfiets1