• team
  • fietsen
  • zwemmen
  • zwemmen
  • rennen
  • zwemmen
  • fietsen
  • zwemmen
  • fietsen
  • zwemmen

TVS-ER VAN DE MAAND JULI

Naam: Jochen Cals
Leeftijd: 36
Woonplaats: Meerssen
Relatie: Getrouwd met Birgit, ook TVS-lid
Kinderen: Lasse (4), Boaz (2) en Fenna (1)


Stel jezelf eens voor en vertel eens wat over jezelf en wat je zoal doet in het dagelijkse leven ?
Ik ben geboren in Stein en heb daar de eerste 20 jaar van mijn leven gewoond voordat ik naar Maastricht verhuisde voor mijn studie geneeskunde. Nu ben ik huisarts in Sittard en ik werk nog 1 of 2 dagen per week aan de Universiteit Maastricht als onderzoeker. Met mijn team doe ik onderzoek naar veelvoorkomende infecties in de huisartsenpraktijk en we proberen methodes te ontwikkelen om dokters gerichter antibiotica te laten voorschrijven. Als huisarts is er nu nog een kleine link met topsport en triathlon aangezien ik medisch coordinator ben van het national topsport centrum triathlon en de Handbalacademie in Sittard.

Waarom ben je met triatlon begonnen?
De ‘halve’ kwam vroeger bij ons voor de deur langs. Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn broer Bjorn tijdens het EK halve in 1988 sponzen ging uitdelen aan de lopers die langskwamen. Vonden we prachtig. Een jaar nadien was er ook een kindertriathlon, daar gingen we meteen aan meedoen.

Wanneer ben je met triatlon begonnen?
Toen ik 9 was in 1989

Sinds wanneer ben je lid van TV Stein?
Goede vraag, ik weet dat niet exact, ik denk ergens in de jaren 90. Daarna ben ik ook een tijd weggeweest ivm Nieuw-Zeeland en studie, maar nu al weer jaren lid. En eigenlijk een beetje steunend lid. Ik ben door mijn drukke werk zelden bij trainingen. Alleen de zaterdag is vaste prik geworden in het zwembad, maar dan trek ik baantjes in het pierenbad met Lasse en Boaz. En dan kan Birgit nog even lekker trainen. Zij zwemt toch wel liever dan dat ik dat doe.

Hoe ben je bij TV Stein terecht gekomen?
Destijds gewoon via de triathlon in Stein, en Bert Hanckmann was mijn trainer en die was ook betrokken bij TVS

Triatlon is een individualistische sport, wat bindt je aan TV Stein?
Het is een leuke club mensen. Dat was 20 jaar geleden al zo en dat is nu nog zo. Overigens zijn er nog best veel dezelfde gezichten. Triathlon is mijn sport (ofschoon ik het eigenlijk niet meer doe) en Stein is toch mijn geboortedorp (ofschoon ik er niet meer woon). Dus TVS is een logische combinatie. En triatleten zijn gewoon prettige mensen.

Train je volgens een trainingsschema? Zo ja, van wie?
Haha, nou ik train héél regelmatig tegenwoordig. Dat wil zeggen dat ik elke zaterdagochtend probeer te gaan rennen in het bos. Daar is vooral motivatie voor nodig, geen schema meer…
Hoeveel uur train je gemiddeld per week? 
Ik vrees dat dat 1 uur is.

Train je altijd (weer of geen weer)?
Vroeger gingen we in elk weer, tegenwoordig is buienradar mijn beste vriend

Wat is je favoriete training(svorm)?
Aan een mooie fietstocht in de bergen kan vrijwel niets tippen.

Welke wedstrijdafstand beoefen je (heb je beoefend)?
Ik was vooral actief in de stayerwedstrijden op de olympische afstand en sprintafstand. In de nadagen van mijn actieve sportcarriere heb ik de lange in Stein een keer gedaan (2003) en de hele triathlon in Embrun (2003) en de lange van Alpe d’Huez (2007).

Wat is je favoriete afstand?
Tegenwoordig zo kort mogelijk, voorheen de olympische afstand

Wat is je favoriete onderdeel?
Fietsen

Wat is je favoriete triatlon?
Stein

Wat is je mooiste triatlonervaring?
Bij het EK triathlon junioren in Stein mocht ik meedoen, dat was toen toch wel fantastisch. En de hele triathlon van Embrun vond ik magisch om te doen.

Wat is je vervelendste of knulligste triatlonervaring?
Bij het NK in Holten ben ik een keer vol op mijn plaat gegaan met fietsen. Dat was jammer omdat zo het goud uit beeld verdween (het werd wel nog brons), maar ook omdat de dag erna een foto van die val alle grote Nederlandse dagbladen haalde. Het zag er artistiek uit met mijn benen in de lucht, en het was een prachtige foto moet ik zeggen. Maar het was toch zonde dat ik die bocht gemist had.

Wat voor fiets heb je en doe je het onderhoud van je fiets zelf?
Een Ridley uit 2003. Hij piept en kraakt aan alle kanten. Birgit vind dat ik een nieuwe moet kopen. Tips zijn welkom!

Wat is je droomfiets?
Zie boven, eerst maar weer eens meer gaan fietsen

Heb je naast de triatlon nog andere hobby’s?
Ik vind trails lopen af en toe wel leuk. Dat is een mooie manier van inspanning met een beetje avontuur en mooie omgeving. Een keer per jaar gaan we samen met een groep vrienden (waaronder (ex)TVS-ers Raymond, Silvia, Bart, Jochem etc) een weekendje weg om een trail te lopen.

Wat is je levensmotto?
Nooit rennen in een zwembad

Persoonlijke noot?
-